Rasadnik Zlatna Tuja Jagodina

Zlatna Tuja Jagodina

Rasadnik ZLATNA TUJA
osim proizvodnje biljaka (četinara, listopadnog deveća, ukrasnog šiblja, perena, sadnice paulownie i drugog medonosnog bilja), mi se bavimo i projektovanjem, kao i kompletnom uslugom u domenu hortikulture. Naše višegodišnje iskustvo i stalno usavršavanje Vam garantuje da ćete biti zadovoljni. Mi projektujemo, oblikujemo i održavamo Vaše vrtove.

Sreću za jedan dan naći ćete u alkoholu, za nedelju dana u kockanju, za mesec dana u suprotnom polu, a sreću za ceo život u svetu biljaka !

Mapa Lokacija

Raskrsnica Linkova

Yu Portal

Autentik Top Lista

FACEBOOK
ZLATNA TUJA

zlatnatuja@gmail.com

Ukupno 15875  

Danas   108  

Juče   157

- PAULOWNIA - PAULOVNIJA -

 


ŠTA JE PAULOWNIA ?


Listopadno drvo poreklom iz Kine, koje se odlikuje izuzetno brzim rastom, kvalitetom drvne građe, ogromnim listovima i prelepim cvetovima, kao i 100 %-nom korisnošću. List raste do 70 cm u prečniku, samo drvo i do 20 m u visinu, a cvet je grozdast, roze do lila boje sa divnim mirisom.

 

 

 

MOGUĆNOST UPOTREBE SU MNOGOBROJNE:


Kao ogrevno drvo može se seći svake četvrte godine. Ima istu kaloričnu vrednost kao i mrki ugalj, ali mu je emisija štetnih gasova jednaka 0. od 1m3 drveta, ostaje samo ½ kg pepela. Zato se koristi i za brikete i izradu peleta.

- Kao industrijska građa je veoma zahvalno iz više razloga : seče se već posle 7-8 godina i
daje do 1m3 građe po stablu. Meko je, lako za obradu, lako se suši prirodnim putem, a zatim ne prima vlagu. Ima lakoću lipe, a čvrstinu bukve. Koristi se za izradu nameštaja, muzičkih instrumenata, dasaka za jedrenje, delove aviona i brodova, igračaka, lamperije i brodskog poda koji mogu da kisnu, za izradu sauna .......

Kao hortikulturna vrsta, za sadnju u dvorištima, parkovima ( zbog hlada koji daju njeni ogromni listovi i zbog atraktivnog i mirisnog cveta), ali služi i kao vetrobanski, zaštitni pojas.

List je ogroman, koristi se u biomasi za izradu peleta, ali i za ishranu stoke, jer ima veći % azota od deteline.

Uzgaja se i kao medonosna kultura, cveta obilno, 20-tak dana pre bagrema, cvetovi su puni nektara, a med dobijen od njih je izuzetnog kvaliteta.

 

 


PLANTAŽA – UZGAJANJE


Najvažnije je reći da ova biljka u prve dve godine razvoja traži intenzivno i redovno zalivanje, a to znači 5 lit vode dnevno ili 15-tak lit na svaka 3 dana. Nikako ne dozvoliti da se zemlja osuši !

Već prve godine, u zavisnosti od kvaliteta zemljišta, kao i od redovnog zalivanja, može da poraste od 3 do 5 m u visinu.

Za industrijsku građu sadi se na razmaku 4X4 m, što znači 680 do 700 sadnica po 1 ha. U tom slučaju, drvo se seče od osme godine i dobija se 1m3 drvene građe od jednog stabla.

Kao ogrevno drvo, sadi se na razmaku 2X3 m, što znači 1650 sadnica po 1 ha. Seča se vrši od četvrte godine i dobija se 0,4- 0,5 m3 ogrevnog drveta po stablu.

Zbog svoje energetske vrednosti ( 4700 kilokalorija- koliko i mrki ugalj) masovno se koristi za izradu peleta i briketa, mada se koristi i u obliku cepanki.

 

CVET PAULOWNIE


 

PLANTAŽE PAULOWNIE


 

PROIZVODI OD DRVETA PAULOWNIE


 

SADNI MATERIJAL PAULOWNIE ( SADNICE )


PROIZVODNJA  BILJAKA  DRVEĆE  ČETINARI  LIŠĆARI  UKRASNO ŠIBLJE  SADNICE  IZRADA PRAVLJENJE FONTANE  PAULOWNIA  PRODAJA  ISPORUKA  JAGODINA  BEOGRAD  SRBIJA  POVOLJNO CENA  RASADNIK  KVALITET  POUZADNO  ISKUSTVO UREĐENJE ODRŽAVANJE VRTOVA  BILJKA
  
  ©
Autentik